Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу поредното увеличение на цената на водата - този път в областите Шумен, където скокът

...
Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу поредното увеличение на цената на водата - този път в областите Шумен, където скокът
Коментари Харесай

Омбудсманът възрази срещу увеличението на цената на водата в Шумен и Пазарджик

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу поредното увеличение на цената на водата - този път в областите Шумен, където скокът е с 49,88% и в Пазарджик - 63,50%. 

На две следващи съвещания през днешния ден в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) началникът на отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ към омбудсмана – Нина Бояджиева, изрази безапелационната позиция, че покачването на цената на ВиК услугите и в двете области освен ще докара до несъбираемост на вземанията, само че и ще се отрази извънредно неподходящо на жителите, които стават все по-затруднени да погасяват сметките си за комунални услуги. Тезата на проф. Ковачева е, че повишената цена не е стопански обоснована, оповестиха от ведомството.

Бояджиева посочи редица причини като напомни, че съгласно решение от 30 септември 2022 година на Министерския съвет за област Шумен са предвидени общо 2 779 180 лева от бюджета за финансиране на ВиК мрежата за три обитаеми места -  гр. Върбица 1 633 259 лева, с. Тодор Икономово - 721 929 лева и с. Каменяк 423 992 лева

Допълни, че в същото решение на Министерски съвет от 30 септември 2022 година за област Пазарджик са планувани бюджетни средства за финансиране на ВиК мрежата в размер на 2 805 071 лв., от тях за с. Лесичово -  1 164 380 лева и за гр. Белово  1 640 691 лева

В тази връзка Бояджиева попита дали тези средства са включени от КЕВР при определянето на индикаторите за качество за интервала на бизнес-плановете и при двата ВиК оператора.

Тя акцентира още, че в Годишния финансов доклад на ВиК Шумен за 2021 година е посочено, че са получени компенсации за цените на тока в размер на 5 810 хиляди лева за цялата година и попита дали тези обезщетения са взети предвид при установяване на средномесечните цени за базовия интервал април - септември 2021 година

Същевременно обърна внимание, че няма информация в бизнес проекта на ВиК Пазарджик, както и в Доклада на КЕВР какъв е бил размерът на обезщетения за цените на тока, които ВиК операторът е получил през 2021 година и 2022 година

„ Тези обезщетения взети ли са поради при установяване на средномесечните цени за базовия интервал юли - декември 2021 година “, попита представителят на националния публичен бранител.

Нина Бояджиева уточни още, че от бизнес проекта на ВиК Шумен и ВиК Пазарджик излиза наяве, че не са планувани съвещания с потребителите към стадия на създаването им.
Подчерта, че Асоциацията по ВиК не е съгласувала бизнес проекта на ВиК Шумен – на извършеното съвещание на 15 февруари т.г. от 10 общини са взели участие 7, като 52,22% от гласовете са били срещу. Това са представителите на Общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Никола Козлево, които съставляват почти 74% от популацията на региона.

„ КЕВР приема обаче, че бизнес проектът е признат от Асоциацията без възражения, тъй като не е спазен срокът за изпращане на мнението на Асоциацията до ВиК оператора - ползва член 27, алинея 5 от Наредбата за контролиране на качеството. Това става непрекъсната процедура “, сподели Бояджиева.

Тя акцентира, че ръководителят на ВиК - Шумен, регионалният шеф и представител на страната, не изпращат мнението към ВиК оператора. Няма планувани и наказания за несъблюдение на това обвързване, което в последна сметка води до резултат, за който е дал своя вот представителят на страната, а точно – за бизнес проект.

„ Омбудсманът предлага КЕВР да направи разбор на този проблем и да предприеме нужните ограничения, като предложи смяна в нормативната уредба неотложно, тъй че мненията на общините да се взимат поради “, съобщи Бояджиева.

Тя посочи още, че ВиК Пазарджик няма утвърден бизнес проект за интервала 2017 година - 2021 година, заради което и няма осъществена промяна с осъществяването на индикаторите за успеваемост на в началото заложената цена за 2023 година, която е увеличена с 63,50%  спрямо 2016 година, т.е. от 1,644 лева./куб. м  на 2,688 лева./куб. м.

Същевременно обърна внимание, че няма показани мнения в КЕВР на общините от област Пазарджик и област Шумен към бизнес проектите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР